Банк Англії посилює правила іпотечного кредитування

Четвер, 26 червня 2014, 14:45

Банк Англії посилив правила іпотечного кредитування, прагнучи запобігти надлишковим запозиченням домовласників, передає Інтерфакс.

Цей крок свідчить, що керівництво британського ЦБ все більше побоюється ризиків, які бум на ринку житла може становити для британської економіки, відзначають експерти.

Незважаючи на те, що заборгованість домовласників поки не становить ризику для стабільності фінансової системи Великобританії, керівництво ЦБ вважає за "розумне застрахуватися від ризику суттєвого погіршення стандартів кредитування і подальшого різкого зростання кількості домовласників, що мають величезні борги", - йдеться у звіт за півріччяі, опублікованому Комітетом з фінансової політики (Financial Policy Committee, FPC) Банку Англії.

У відповідності з новими вимогами FPC, кредити, сума яких перевищує доходи позичальника більш ніж в 4,5 рази, повинні складати не більше 15% всіх іпотечних кредитів банку.

Крім цього, ЦБ наказав фінінститутам суворіше тестувати здатність позичальників виплачувати кредити у випадку підвищення процентних ставок.

Ці кроки здійснюються Банком Англії на тлі різкого зростання цін на житло у Великобританії: така тенденція, на думку ЦБ, може підштовхувати домовласників до залучення нових кредитів, які їм буде складно сплачувати.

Згідно з даними Національного статистичного управління Великобританії, вартість житла в країні в квітні виросла на 9,9% в перерахунку на річні темпи на тлі майже 20-відсоткового стрибка цін в Лондоні і на південному сході Англії.

Керівництво британського ЦБ побоюється, що зростання процентних ставок або падіння цін на житло у Великобританії негативно позначаться на позичальниках і, відповідно, банках, що відіб'ється на рівні споживчих витрат, а також обсягах кредитування і, відповідно, послабить темпи відновлення економіки Великобританії.

"За наявності високого рівня заборгованості домовласники з більшою ймовірністю стикнуться з труднощами при оплаті кредитів у випадку несподіванок у плані зміни доходів або процентних ставок. Це може являти собою прямі ризики для гнучкості банківської системи Великобританії, а також негативно позначитися на економічній стабільності", - наголошується в повідомленні Банку Англії.

Серед світових центробанків, котрі робили аналогічні заходи для охолодження ринків нерухомості, - ЦБ Канади, Норвегії та Швейцарії.

У британському ЦБ відзначають, що, згідно з його оцінками, нові обмеження для іпотечного кредитування істотно не вплинуть на економіку.

Нові правила набувають чинності 1 жовтня 2014 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: