Саміт ЄС підтримає мирний план Порошенка і закличе Росію вплинути на бойовиків

П'ятниця, 27 червня 2014, 13:19

Учасники саміту Європейського Союзу мають намір заявити про підтримку мирного плану президента України Петра Порошенка і закликати Росію використати свій вплив на сепаратистів та припинити потік зброї і бойовиків через кордон з Україною.

Про це йдеться у проекті висновків Ради ЄС щодо України, передає УНІАН.

"Посилаючись на заяву глав держав та урядів щодо України від 6 березня та 27 травня, висновки Європейської Ради від 21 березня та висновки Ради з питань закордонних справ від 23 червня, Рада ЄС висловлює свою підтримку мирному плану, проголошеному минулого тижня президентом Порошенком. Рада ЄС звертає увагу на заяву президента Росії щодо підтримки в принципі мирного плану і рішення Ради федерації скасувати дозвіл на використання російських військ у військовому втручанні в Україну", - сказано у проекті висновків.

Разом з тим, Рада ЄС має намір заявити, що їй "шкода, що припинення вогню, яке виконується українськими властями, не призвело до повного припинення військових дій". "Тому Рада ЄС закликає всі сторони бути щиро відданими виконанню мирного плану і цементувати припинення військових дій. Рада закликає уряд Російської Федерації активно використати свій вплив на незаконні озброєні угрупування та зупинити потік зброї і бойовиків через кордон, щоб досягти швидких і відчутних результатів у деескалації", - підкреслюється у проекті.

Крім того, ЄС заявить про підтримку моніторингу ОБСЄ щодо реалізації плану мирного врегулювання, а також роль Ради у підтримці режиму припинення вогню і створенні ефективного прикордонного контролю.

У проекті висновків також ідеться про підтримку України з боку ЄС у фінансовому аспекті. "Європейська Рада підтверджує свою готовність сприяти процесу економічної стабілізації в Україні та вітає дві останні значні виплати Єврокомісії на загальну суму 750 млн євро в рамках підтримки державного бюджету та макрофінансової допомоги. У цьому контексті Рада очікує на проведення високого рівня координаційної наради донорів по Україні, яка відбудеться у Брюсселі 8 липня", - сказано в проекті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.