Україна повинна до вересня ратифікувати Угоду про асоціацію з ЄС - Чалий

Вівторок, 22 липня 2014, 17:39

Угода про асоціацію з ЄС має бути ратифікована до вересня поточного року, вважає заступник глави адміністрації президента України Валерій Чалий.

Про це передає Інтерфакс.

"У нас є фактично абсолютне розуміння, що до вересня Угода має бути ратифікована. Це - наша позиція, позиція європейців", - сказав він на засіданні парламентського комітету з питань європейської інтеграції в Києві у вівторок.

Разом з тим Валерій Чалий зазначив, що президент розглядає внесення національної програми імплементації Угоди про асоціацію з ЄС не як технічний, але як серйозний крок.

"Програма повинна бути максимально ефективною, якісною. На сьогоднішній день ми вважаємо, що вона ще не готова. Програма знаходиться у європейських партнерів, які висловлять свою думку", - пояснив Чалий.

Крім того, він зазначив, що поки в адміністрації президента немає ратифікаційного пакету документів щодо Угоди про асоціацію.

У свою чергу народний депутат, голова парламентського комітету з питань європейської інтеграції Григорій Немиря розповів, що напередодні розмовляв по телефону з міністром юстиції України Павлом Петренко, який повідомив, що всі необхідні висновки Мін'юсту щодо Угоди зроблені і передані в Міністерство закордонних справ.

У той же час директор департаменту Європейського Союзу українського МЗС Всеволод Ченцов пояснив: "Ми розглядаємо питання, пов'язані як з безпосереднім процесом ратифікації, так і з майбутнім процесом застосування Угоди, в тому числі тимчасового".

За його словами, є ряд питань, пов'язаних, зокрема з розподілом повноважень і координацією дій органів влади у процесі імплементації, порядком застосування захисних заходів у торгівлі, проблематикою діяльності органів громадянського суспільства.

"Ці питання потребують врегулювання на рівні розробки окремих порядків, це в компетенції Кабінету міністрів... Ці аспекти повинні враховуватися при розгляді питання ратифікації", - сказав Ченцов.

При цьому він заявив: "Ми отримали погодження від усіх міністерств і відомств...Ми отримали висновки Міністерства юстиції. Технічно, якщо ізольовано розглядати питання ратифікації, то цей пакет є. Питання на сьогоднішній день полягає в тому, займаємося ми ратифікацією...або знаходимо комплексний варіант вирішення цих питань".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на засіданні комітету Верховної ради з питань євроінтеграції депутати рекомендували парламенту прийняти постанову з закликом до президента України внести на ратифікацію Угоду про асоціацію до 12 серпня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: