Москва захищатиметься, якщо асоціація з ЄС зашкодить ЗВТ СНД - Лавров

Четвер, 26 червня 2014, 09:04

Росія готова вести консультації з питань асоціації країн СНД з ЄС, але у випадку, якщо ці договори негативно відіб'ються на зону вільної торгівлі Співдружності, Москва прийме захисні заходи, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"Вони запропонували дату в липні, ми готові (до консультацій – Ред.) в будь-яких форматах, будь ласка", - сказав Лавров, передає Інтерфакс.

При цьому глава МЗС додав: "Але головне, як тільки набудуть чинності договори, які наші партнери по зоні вільної торгівлі СНД збираються підписувати з ЄС, і ми зрозуміємо, що це негативно відбивається на функціонуванні ЗВТ СНД, на тих умовах, на яких ми вступили в СОТ, ми, звичайно, застосовуватимемо захисні заходи в повній відповідності з правилами СОТ".

Він підкреслив, що Росія протягом півроку закликала провести консультації, але все йшло "ні добре, ні погано". "Головна наша мета - ми хочемо не реагувати, ми хочемо зрозуміти, які наслідки для нашої торгівлі", - сказав Лавров.

Міністр додав, що попередні контакти з питання асоціації, які проходили до цього, "були на рівні розмов, що треба було б розібратися, а не конкретного ділового робочого процесу".

Про те, що початок тристоронніх консультацій між Євросоюзом, Росією і трьома пострадянськими країнами, які підпишуть угоди про асоціацію з ЄС, намічений на 11 липня, повідомив раніше глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

"13 червня я говорив по телефону з президентом Володимиром Путіним, підтвердив йому мою пропозицію розпочати консультації про виконання цих угод (з Україною, Грузією і Молдовою – Ред.). Ми домовилися про тристоронні консультації. Перш ніж подзвонити Путіну, я говорив з президентом Петром Порошенко", - сказав Баррозу.

"Ці консультації призначені на 11 липня, тут, в Брюсселі, і проходитимуть на рівні міністрів. Європейську комісію представлятиме комісар з торгівлі Карел Де Гухт", - повідомив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.