Росія планує санкції проти України, Грузії та Молдови

Середа, 23 липня 2014, 11:54

Росія планує ввести санкції проти України, Грузії та Молдови у відповідь на ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС.

Такі заходи перераховуються в робочому документі Мінекономрозвитку РФ, на який посилається РБК.

Як пише видання, перший варіант відомий: Росія може застосувати шостий додаток до договору про зону вільної торгівлі в СНД. За ним країни-учасниці Митного союзу (МС) можуть переглядати нульові ставки мит до країн СНД, якщо в результаті суттєве зріс імпорт іноземних товарів до однієї з країн. У документі чиновники пропонують використовувати цей варіант у випадку з Молдовою, яка першою ратифікувала Угоду з ЄС.

У цієї пропозиції є ризики: імпортери можуть обійти вимогу про сплату ненульових мит, перенаправивши поставки через треті країни. "Якщо Білорусь і Казахстан не здійснять аналогічних дій, виникне питання додаткового контролю поставок в рамках Митного союзу, хоча це теж вирішити завдання", - цитує видання голову комітету Торгово-промислової палати з питань економічної інтеграції країн ШОС і СНД Володимира Саламатова.

Другий варіант - призупинення дії договору про зону вільної торгівлі для країн, що підписали договір з ЄС. Зробити це можна, якщо вдасться довести, що країна порушила договір чи відбулися зміни, що зовсім змінюють ситуацію, за якої договір було підписано.

З погляду наслідків для торгівлі обидва сценарії рівнозначні. Однак для припинення дії договору потрібна згода всіх членів зони вільної торгівлі СНД. Поки Росії не вдається домовитися про спільні дії навіть з партнерами по Митному союзу. На нараді 23 червня віце-прем'єри Росії, Білорусії і Казахстану повинні були узгодити спільні заходи реагування на асоціацію України з ЄС, але за підсумками зустрічі перший віце-прем'єр Ігор Шувалов повідомив, що рішення про захист національного ринку буде ухвалюватися на рівні уряду Росії.

Третій варіант, найбільш жорсткий, передбачає захисні заходи з міркувань національної безпеки. Фактично він означає повну заборону на торгівлю за певними товарними групами. В російському уряді переконані, що це можна зробити, керуючись ст. 16 Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ). Згідно з цією статтею країни-члени СОТ можуть вводити обмеження на імпорт, якщо він завдає шкоди національній безпеці країни. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: