Британський військовий експерт: Кремль недооцінив Україну

Понеділок, 4 серпня 2014, 15:19

Саме Україна, а не Захід змінила динаміку україно-російського конфлікту. Водночас Кремль недооцінив здатність України протистояти своєму тиску.

Про це пише у своїй статті старший позаштатний співробітник Королівського інституту міжнародних відносин (Chatham House) Джеймс Шерр.

На думку експерта, Кремль, який розуміє логіку поведінки НАТО та ЄС, не очікував такої узгодженості дій від української сторони.  "Якщо б повстанські настрої пройшли Запоріжжям, Одесою та дійшли до кордону з Молдовою, ми б сьогодні обговорювали неминучість війни, а не вирішення кризи", - вважає Шерр.

Проте наразі на розв’язання конфлікту залишається лише сподіватися. Призначення "майстра заморожених конфліктів" генерал-лейтенанта  Володимир Антюфеєв  "прем’єр-міністром" так званої ДНР свідчить про те, що Путін не збирається повертати регіон під контроль Києва,  пише експерт.  

Ці побоювання посилює позиція західних партнерів України, які "не дадуть Росії програти без її на те згоди". Врешті турбує також і відчуження мешканців конфліктних регіонів, які "вже проклинають усі сторони". 

Тому повернути Донбас буде  чимось на зразок "відбудови Східної Німеччини без західнонімецьких грошей", підсумовує Шерр. 

Нагадаємо, що після анексії українського Криму в березні ц.р. і дестабілізації ситуації в Донбасі ЄС застосував до Росії санкції. Також ряд заходів проти РФ ввели США, Японія та Канада. 

29 липня європейські лідери домовилися про запровадження економічних санкції проти Росії. Вони стосуються обмеження доступу російських банків до європейських фінансових ринків, запровадження ембарго на торгівлю зброєю, введення експортних обмежень на товари подвійного використання та обмеження доступу Росії до технологій у нафтовому секторі. Також ЄС ввів санкції проти декількох фізичних осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.