Росія визначила заборонені продукти. Алкоголь не чіпатимуть

Четвер, 7 серпня 2014, 08:55

Список забороненого імпортного продовольства вже визначений та погоджений.

Про це пише російська газета Коммерсантъ.

Як повідомляє видання, попередній проект списку переданий до уряду. Для того, щоб уникнути лобістських протидій, він поки не розкривається.

За словами співрозмовників в уряді, знайомих з його змістом, йдеться про "секторальні" контрсанкції: у списках групи продовольчих товарів, а не конкретні товари або сировина, за двома групами - повна заборона і обмеження. Передбачені винятки, наприклад, для всіх продуктів дитячого харчування, які можуть потрапити під обмеження.

У списку фігурують всі молочні продукти, плодоовочева продукція, риба, під обмеження (друга група) частково підпадають м'ясо та м'ясна продукція, злаки. Алкогольна продукція, принаймні у першому списку (повна заборона), відсутня.

Країни, імпорт з яких обмежується, - США, країни ЄС, Австралія, Канада, Японія (Швейцарія і Норвегія, які приєдналися до санкцій де-факто, в списках, за даними "Ъ", не фігурують) і Україна, найбільший агроекспортер до РФ.

За словами одного зі співрозмовників газети в уряді, логіка "спеціальних захисних заходів" і терміни введення такі. З одного боку, йдеться про гарантування "продовольчої безпеки": розвиток ситуації з санкціями такий, що в перспективі декількох місяців РФ все одно може підпасти під національні обмеження експорту продовольства "країн-санкціонерів" або зіткнутися з проблемами оформлення імпортних контрактів.

Превентивні обмеження імпорту, за цією логікою, покликані вже зараз дати імпульс національному агровиробництву.

Росія готова до позовів в рамках СОТ і готова поважати рішення арбітражних механізмів організації: передбачається, говорить співрозмовник видання, що низька швидкість прийняття рішень СОТ дасть аграріям кілька років і вільний від конкурентів ринок для того, аби після скасування окремих рішень вони вже були готові конкурувати з постачальниками з ЄС.

Нагадаємо,  в середу, 6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про застосування окремих спеціальних економічних заходів з метою забезпечення безпеки Російської Федерації". Цей указ став відповіддю РФ на секторальні санкції з боку Євросоюзу, США та інших країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.