Росія може закрити авіаційний транзит у відповідь на санкції - ЗМІ

Вівторок, 5 серпня 2014, 09:36

В уряді Російської Федерації вивчають можливість закрити транзитний транссибірський коридор для використання європейськими авіаційними гігантами.

Про це з посиланням на джерела в російській владі повідомила російська газета Ведомости.

За даними видання, цей крок може стати першою симетричною відповіддю Кремля на секторальні економічні санкції, введені Євросоюзом. Між тим від даної заборони постраждає як європейський бізнес, так і російська сторона.

Транссибірський транзит використовується європейськими авіакомпаніями, щоб скоротити відстань для польотів з Європи до Східної Азії. Транзит у повітряному просторі Росії дозволяє скоротити час польоту і його вартість.

Найбільші користувачі даного маршруту - Lufthansa, British Airways, Air France. Збитки, які будуть завдані цим перевізникам в разі введення заборони Росією, обчислюються в мільярдах євро, стверджують "Ведомости".

При цьому російська сторона в особі "Аерофлоту" також зазнає збитків. Завдяки використанню транссибірського коридору російська компанія отримує від транзитерів близько $300 млн на рік.

За словами одного з джерел, близького до обговорення, останні події – зупинка діяльності "Доброльота" і штрафи, які наклала Україна на російські авіакомпанії за польоти до Криму (близько $8,6 млн), - "вимагають відповіді".

Наразі ведуться консультації щодо дій Росії на рівні Мінтрансу і МЗС, стверджують "Ведомости". Між тим, у названих міністерства відмовляються коментувати таку можливість. Прес-секретар прем'єр-міністра Наталія Тімакова сказала, що до апарату уряду "подібних пропозицій від відомств не надходило". Але джерело, "близьке до МЗС", запевнило видання, що "будь-які відповідні заходи ЄС, в тому числі в галузі повітряних перевезень, будуть вивчатися і без відповіді не залишаться".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.