Світ не повернеться до звичних відносин з РФ, доки Кремль не змінить курс - Расмуссен

Понеділок, 29 вересня 2014, 08:23

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен, який завершує перебування на посаді, заявив, що Росія є його найбільшим розчаруванням за п'ять років на чолі Альянсу.

Про це йдеться у авторській статті Расмуссена, яку він опублікував у неділю у британській The Independent з нагоди завершення своєї каденції.

"Моя перша промова на посаді генсека НАТО у вересні 2009 року була присвячена пошуку стратегічного партнерства з Росією. Я вважав, що є історична можливість для цього... Тож дії Росії є моїм найбільшим розчарування за п'ять років", - йдеться у статті за підписом Расмуссена.

Колишній генеральний секретар НАТО переконаний, що країни Заходу не погодяться прийняти намагання РФ змінити кордони України.

Він окремо підкреслив, що агресія Росії проти України є продовженням лінії щодо порушення Кремлем міжнародного права, яка "розпочалася в Молдові (очевидно, йдеться про Придністров'я у 1992 році) і продовжилася в Грузії, а тепер - в Україні".

Расмуссен не очікує на швидке вирішення "російської проблеми".

"Доки Росія не змінить курс, неможливо буде вести з нею справи 'як зазвичай'. Я прогнозую, що задача відносин з Москвою буде значною проблемою в осяжному майбутньому", - заявив він.

Колишній генсек НАТО додав також, що через політику Москви альянс тривалий час зберігатиме підвищену боєготовність у Східній Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.