На виборах глави Боснії та Герцоговини перемагають націоналісти

Понеділок, 13 жовтня 2014, 10:27

На виборах до президії Боснії та Герцоговини перемогу отримують націоналісти.

Про це свідчать попередні результати виборів.

Президія БіГ є органом, що являє собою "колективного президента" країни, а також є вищим органом виконавчої влади. Президія включає до складу по одному представникові від спільнот сербів, хорватів і боснійських мусульман (босняків).

За результатами підрахунку, до складу президії займуть Желька Цвіянович (48,64% голосів сербської спільноти), Здравко Чович (51,52% від хорватів) і Бакир Ізетбегович (33,16% від мусульман).

Ізетбегович очолює консервативну Партію демократичної дії та будував свою кампанію на закликах до сильної єдиної держави.

Чович, який є лідером Хорватської демократичної співдружності Боснії і Герцеговини, наполягав під час передвиборчої кампанії на створенні хорватської юридичної одиниці в Боснії.

Цвіянович є членом сербського блоку, який виступає за роз’єднання Боснії.

12 жовтня понад 3 млн громадян країни обирали, окрім трьох членів президії, членів парламенту та депутатів місцевих парламентів.

Явка виборців склала близько 50%.

Згідно з Дейтонськими мирних домовленостями 1995 року, Боснія та Герцеговина стала федерацією трьох головних національних громад: босняків, яких раніше називали "боснійськими мусульманами", боснійських сербів і боснійських хорватів. Ці громади обирають по одному своєму представникові до президентського органу - президії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.