Уряд Греції преформатовано - відповідь на провал влади на виборах у ЄП

Вівторок, 10 червня 2014, 09:15

У понеділок, 9 червня, прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас відправив у відставку понад десяти міністрів свого кабінету, включаючи одного з ключових керівників економічного блоку - міністра фінансів Янніса Стурнараса.

Ці перестановки стали відповіддю нинішньої грецької влади на провал на виборах в Європарламент. Правоцентристська партія Самараса "Нова демократія" отримала лише 22,7% за підсумками голосування 25 травня, посівши друге місце.

Переможцем став ідеологічний противник нинішньої влади, коаліція радикальних лівих партій "СІРІЗА".

Крім міністра фінансів, у відставку відправлені міністр внутрішніх справ, освіти, культури і охорони здоров'я, зазначає Бі-бі-сі. Посад позбудуться "більше дюжини міністрів", уточнила прес-секретар уряду Софія Вультепси.

Відставка Янніса Стурнараса - найбільш гучна, оскільки даний економіст грав ключову роль у переговорах Греції з МВФ і ЄС з приводу надання кредитів Греції, відзначає видання Brecorder, посилаючись на AFP.

Саме ці кредити, а точніше - пов'язані з ними заходи щодо бюджетної економіці - стали головним приводом для критики влади з боку СІРІЗА в ході виборчої кампанії.

Втім, спостерігачі впевнені, що звільнення Стурнараса не змінить економічну політику грецької влади. Вже оголошена кандидатуа нового міністра фінансів, ним стане 59-річний професор, провідний економіст Євробанку Гикас Хардувелис, які продовжить політику бюджетної економії, запевняє Brecorder.

Звільнений екс-міністр Стурнарас, як повідомляють місцеві ЗМІ, також не залишиться без роботи - він може очолити Банк Греці

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.