Польща на грані дострокових виборів - Туск

Четвер, 19 червня 2014, 12:54

У Польщі можуть оголосити дострокові парламентські вибори через "Касетний скандал", що виник після оприлюднення у ЗМІ телефонних розмов високопоставлених політиків.

Про це в четвер 19 червня у Варшаві заявив голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск, передає Укрінформ.

"Якщо виявиться, що державні інституції, ЗМІ, прокуратура, уряд, парламент не зможуть узгодити, відповідно до норм демократії і права, таку модель співпраці, яка дозволить оприлюднити усе, що відомо у цій справі (щодо "касетного скандалу". - Ред.) і захистити права на свободу слова, то, можливо, єдиним виходом із ситуації будуть дострокові вибори, якщо криза довіри є настільки глибокою", - заявив Туск.

Дональд Туска заявив, що якщо політичну кризу не буде вирішено найближчин часом, тоді дострокові вибори можуть відбутися навіть за кілька тижнів.

Одночасно прем'єр Польщі наголосив, що не збирається йти у відставку через "касетний скандал".

Нагадаємо, у понеділок, 16 червня, у Польщі спалахнув скандал у зв'язку з оприлюдненням у тижневику Wprost записів розмов високопоставлених чиновників, зокрема міністра внутрішніх справ Бартломея Сенкевича і голови Нацбанку Марека Бельки. У ході цих розмов чиновники, вживаючи ненормативну лексику, обговорювали вирішення не цілком законними способами як державних, так і особистих питань.

Після оприлюднення запису плівок Туск висловив припущення, що це може бути пов'язано з кризою в Україні, адже внутрішній конфлікт у Польщі відволікатиме увагу Варшави від подій на сході України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.