Британії пропонують ігнорувати Страсбурзький суд та вийти з Ради Європи

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 12:45

Велика Британія може вийти з Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ) через плани провести в парламенті новий закон про права, який надасть рішенням місцевих судів більшу юридичну силу, ніж мають закони країни.

Про це пише видання The Telegraph з посиланням на британського міністра юстиції Кріса Грейлінга.

Грейлінг заявив, що після загальних виборів уряд консерваторів представить ультиматум європейським суддям, який передбачатиме надання судам у Страсбурзі статусу "дорадчого органу".

Згідно з новим законом про права, депутати Палати громад зможуть накладати вето на будь-які рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

"Це відновить здоровий глузд та зробить Велику Британію головною, оскільки за новими законами Верховний суд Великої Британії буде судом останньої інстанції", - зазначив міністр юстиції.

"У випадку, якщо Рада Європи не підтримає це рішення, Сполучене Королівство не матиме іншого вибору, як вийти з ЄКПЛ", - додав Грейлінг.

На практиці вихід з числа сторін Конвенції означатиме вихід Великої Британії зі складу Ради Європи, адже РЄ - це об'єднання країн-учасниць ЄКПЛ.

Передбачається, що за новим законом питання прав людини будуть вирішуватися виключно у Великій Британії. Це не дозволить мігрантам та ув’язненим, наприклад, оскаржувати рішення місцевих судів та звертатися до ЄСПЛ із заявами про порушення їхніх прав.

Проте не всі консерватори підтримують ідею. Так, колишній генеральний прокурор Домінік Грів назвав запропоновану ініціативу "шляхом до анархії".

Натомість прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон виступає проти чинного Трудового кодексу, який передбачає закріплення норм ЄКПЛ у британському законодавстві.

Варто зазначити, що багато консерваторів критикують ЄКПЛ за надання терористам та міжнародним злочинцям широких прав, зокрема права на сім’ю та право голосу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.