ЄК: корупція перешкоджає балканським країнам стати членами ЄС

Четвер, 9 жовтня 2014, 10:13

Корупція залишається серйозною перешкодою на шляху до членства в ЄС для більшості балканських країн.

Про це свідчать дані Звіту з розширення, оприлюденного Єврокомісією.

У таких сферах, як державні закупівлі та приватизація, корупційні механізми продовжують спустошувати національні бюджети, що негативно позначається на веденні бізнесу та загальному бізнес-кліматі. У Єврокомісії наголошують на необхідності більш активних дій правоохоронних органів у сфері боротьби з корупцією та важливості проведення корупційних розслідувань на всіх рівнях влади.

В документі аналізується прогрес, досягнутий країнами-кандидатами в члени Європейського союзу. Зокрема, згідно з даними звіту, Чорногорія найближча до вступу до ЄС. Проте переговори про її членство будуть заморожені доти, поки ця країна не досягне більшого прогресу в галузі реформування судової системи.

Єврокомісія висловлює занепокоєння наміром Сербії брати участь у проекті з будівництва газопроводу "Південний потік", яким здійснюватимуться поставки російського газу до Європи. Проте у документі вітаються результати парламентських виборів в країні, які підтвердили її бажання обрати європейських шлях розвитку.

Нагадаємо, що наразі статус країн-кандидатів на членство в ЄС мають Чорногорія, Сербія, Македонія, Албанія, Ісландія та Туреччина. 

Раніше "Європейська правда" писала про те, що за словами майбутнього єврокомісара з питань розширення та політики сусідства Йоганеса Гана, протягом найближчих п'яти років вступу нових країн до ЄС не очікується.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.