Енергоспівтовариство критикує Яценюка за повернення монополії "Нафтогазу"

Понеділок, 17 листопада 2014, 13:10

Секретаріат Європейського енергетичного співтовариства вимагає від українського уряду роз'яснень щодо рішення про зупинення відкритого ринку газу, що міститься в постанові Кабінету міністрів №596.

Про це йдеться в заяві секретаріату, яку має "Європейська правда".

У листі, направленому 14 листопада на ім'я прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, в досить жорстких висловах пояснюється, що ця постанова Кабміну викликає серйозні побоювання Європейського енергетичного співтовариства з точки зору його відповідності Договору про енергетичне співтовариство. Зокрема, уряд призупиняє роботу вільного ринку газу в країні і вводить нормативно встановлену монополію на імпорт газу.

"Кабмін відходить від ключових принципів роботи енергоспівтовариства, хоча вони мають юридично зобов'язуючу силу для України.  Кабінет міністрів не пізніше 20 листопада 2014 року повинен надати пояснення щодо вжитих заходів", - йдеться в документі.

З текстом документа можна ознайомитися за посиланням.

"Ми здивовані цим непрозорим і невмотивованим рішенням (уряду)", - заявляє глава секретаріату енергоспівтовариства Янеш Копач.

"Лібералізація та створення відкритого газового ринку – серед основних принципів Енергетичного співтовариства... Україна повинна зрозуміти, що не має намагатися убезпечити свої поставки шляхом скасування вже здійснених реформ",  - додав посадовець.

Те, що постанова Кабміну має тимчасовий характер, не виправдовує такий підхід, йдеться в заяві Копача.

Нагадаємо, нещодавно прийнятою постановою Кабінет міністрів повторно легалізував монополію державної компанії "Нафтогаз України" над імпортом і поставками природного газу в країну, не надавши належного роз'яснення причин такого втручання в діяльність ринку. Постанова діє до 28 лютого 2015 року.

У п'ятницю 14 листопада сім найбільших незалежних газодобувних компаній звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з колективним позовом проти Кабінету міністрів і НАК "Нафтогаз України" про визнання незаконними постанов Кабміну №596 і №599.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.