Україні буде важко добитися арешту майна РФ за кордоном – юрист

Четвер, 5 лютого 2015, 15:32

Арешт та стягнення майна суверенної держави іншою державою можливий лише тоді, якщо держава не реалізує свої суверенні функції, а здійснює діяльність приватноправового характеру і відповідно її майно не користується судовим імунітетом.

Таку думку у статті на ЄвроПравді висловив партнер та керівник практики міжнародного арбітражу Міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Євген Блінов.

Згідно з міжнародним приватним правом, "судові та інші органи державної влади України не мають повноважень розглядати спори за участю іноземної держави та вчиняти будь-які дії щодо її майна за відсутності її згоди на це".

Однак, на думку юриста, Україна все ж має можливість притягнути Росію до суду.

Зокрема, за теорією "функціонального" імунітету, "іноземна держава, її органи, а також майно користуються судовим імунітетом лише тоді, коли держава реалізує свої суверенні функції".

"Якщо ж держава здійснює функції приватноправового характеру (зокрема, укладає інвестиційні або концесійні договори), то вона діє як приватна особа і тому не може посилатися на державний імунітет", - зазначив юрист.

Втім, для прийняття відповідних рішень про стягнення майна українським судам необхідно довести, що діяльність держави має саме комерційний характер.

На думку Євгена Блінова, "будь-які претензії, що існують у громадян України внаслідок анексії Криму, не підпадають під характер комерційних, які б уможливлювали "зняття" з РФ суверенного імунітету".

Але навіть якби Україні вдалося позбавити Росію суверенного імунітету, це дозволило б РФ зробити кроки у відповідь щодо українського майна в Росії.

Крім того, набагато складнішою є проблема визнання рішень українських судів третіми країнами. Є країни, з якими Україна підписала двосторонні угоди про виконання та визнання судових рішень з мінімальним набором підстав для відмови від їх виконання – тому Росія не зможе впливати на цей процес. Інша група країн, з якими Україна має відповідні договори, все ж може опинитися під впливом РФ. З державами, з якими таких договорів не укладено, багато що залежить від принципу взаємності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд України за участю Міністерства закордонних справ готує законопроект про обмеження "суверенного імунітету", який дозволить громадянам та підприємствам України позиватися до Росії як до держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.