НАТО відповіло Росії: система ПРО захищає союзників, а не загрожує Кремлю

П'ятниця, 17 квітня 2015, 09:14

Система протиракетної оборони НАТО не розроблена і не спрямована проти Росії, а закони фізики і географічне розташування не дозволяють збивати російські міжконтинентальні ракети з баз НАТО в Румунії і Польщі.

Про це йдеться в заяві на сайті НАТО, у відповідь на висловлювання російських чиновників щодо загрози системи ПРО для Росії.

"Система протиракетної оборони НАТО не розроблена і не спрямована проти Росії. Вона не є загрозоюи для російської стратегії стримування. Географія та фізика не дозволяють системам НАТО збивати російські міжконтинентальні ракети з баз НАТО в Румунії і Польщі. Їх можливості дуже обмежені, їх запланована кількість дуже невелика, і вони розташовані дуже далеко на південь або занадто близько до Росії", - йдеться в заяві.

У НАТО зазначають, що мета протиракетної оборони - захист європейських союзників проти зростаючих загроз, пов'язаних з розповсюдженням балістичних ракет. Рамкова угода з Іраном не змінить цей факт.

"Росія також стверджує, що НАТО підвищує напруженість шляхом проведення ядерних навчань у Східній Європі. Це не відповідає дійсності. Крім того, ядерна доктрина НАТО повністю відповідає Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Це Росія почала використовувати свою ядерну зброю в якості інструменту у своїй стратегії залякування", - зазначають в Альянсі.

Раніше у Росії заявили, що навчання НАТО на його "східному фланзі" і в арктичному регіоні мають антиросійську спрямованість.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.