Резолюція Європарламенту: Росія - більше не стратегічний партнер ЄС

Вівторок, 9 червня 2015, 17:58

Росія внаслідок своїх дій в Криму та на Сході України більше не може вважатися стратегічним партнером ЄС.

Про це йдеться в тексті резолюції Європарламенту, за який євродепутати голосуватимуть 10 червня.

"На даний момент Росія внаслідок своїх дій  в Криму та в Східній Україні, не може більше розглядатися як, або вважатися "стратегічним партнером", - говориться в документі.

"Стратегічне партнерство повинно ґрунтуватися на взаємній довірі і повазі міжнародного права, яке ґрунтується на демократії, державному суверенітеті і свободі вибору внутрішнього конституційного порядку та зовнішньополітичних орієнтацій",  -наголошується в резолюції.

В документі також підкреслюється, що відновлення співпраці між Росією та ЄС можливе лише за  умови, що "Росія поважатиме територіальну цілісність і суверенітет України, включаючи Крим, повністю реалізує мінські угоди (які включають в себе повний контроль кордону з боку української влади беззастережне виведення російських військ і озброєнь, і негайне припинення надання допомоги повстанським групам)".

Окрім того, європарламентарі вимагають від РФ "припинити дестабілізаційні дії на кордонах ЄС", а також висловлюють занепокоєння через підтримку та фінансування Росією радикальних і екстремістських партій у державах-членах ЄС".

"(Резолюція) закликає Єврокомісію розробити законодавство, що забороняє фінансування політичних партій в ЄС політичними або економічними суб'єктами за межами ЄС",  - наголошується в документі.

Також європарламентарі закликають Єврокомісію "без зволікання виділяти достатнє фінансування для конкретних проектів, спрямованих на протидію російській пропаганді і дезинформації всередині ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.