У Європарламенті схвалили проект резолюції про посилення санкцій проти Росії

Вівторок, 5 травня 2015, 18:23

Євросоюз має активізувати санкції та розглянути можливість надання Україні оборонного озброєння, якщо Росія не дотримуватиметься режиму повного припинення вогню згідно мінських угод і не поверне Крим.

Таку резолюцію схвалив Комітет Європарламенту (ЄП) у закордонних справах. Документ винесуть на голосування в червні, повідомляє сайт ЄП.

"Якщо Росія продовжить дестабілізацію у східній Україні і не відмовиться від незаконної анексії Криму, ЄС повинен активізувати санкції проти РФ і розглянути можливість надання Україні оборонної зброї та іншої військової допомоги", - йдеться у документі.

"Повернення Криму є життєво важливим для довгострокового співробітництва ЄС з Росією, а країни ЄС також повинні активізувати свої оборонні можливості", - зазначають у комітеті.

Депутати "рішуче підтримують невизнання" з боку ЄС анексії Росією Криму, і просять держави-члени ЄС реагувати єдиною позицією щодо відносин з Росією.

Комітет нагадує, що відносини ЄС з Росією мають бути в цілому направлені на "співпрацю, а не конфронтацію" в довгостроковій перспективі, але каже, що це може відбутися тільки після того, як Росія "повністю і беззастережно" реалізує угоди про припинення вогню, і повертає Крим Україні.

"НАТО повинна дати своїм східним партнерам сильну стратегічну впевненість", - говорить текст.

Депутати також висловити стурбованість тим, що кримських татар переслідували з початку російської окупації, і закликають Росію припинити переслідування членів Меджлісу.

Депутати підкреслюють, що насильницьке приєднання Криму та російська активність в Чорного моря змінює архітектуру безпеки в Європі.

"Розміщаючи важке озброєння в Криму, Росія створює ще один стартовий майданчик, за прикладом Калінінграду, на цей раз в Чорному морі. Протягом одного року оборонні сили були перетворені на ударну групу, з якою Росія може загрожувати Центральній Європі, Балканам, Південній Європі, а також Східному Середземномор'ю і навіть на Близькому Сход", - сказав доповідач Іоан Мірча Паску.

Депутати стурбовані посиленням тиску з боку Росії над східному кордоні ЄС, у тому числі на Румунію, Польщу та країни Балтії.

Вони також зазначають, що якщо Росія створиь наземний коридор, що зв'язує її з Кримом уздовж західного берега Азовського моря (Маріуполь) і спробує створити ще з Криму в Придністров'я, це може залишити Україну повністю відрізаною від моря.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.