Глави МЗС 5 країн закликали створити міжнародний трибунал по MH17

П'ятниця, 24 липня 2015, 10:43

Міжнародний кримінальний трибунал для розслідування катастрофи малайзійського "Боїнга" рейсу MH17 може забезпечити високий рівень прозорості, неупередженості та підзвітності.

Про це йдеться в заяві п'яти міністрів закордонних справ - Павла Клімкіна (Україна), Берта Кундерса (Нідерланди), Джулі Бішоп (Австралія), Дідьє Рейндерса (Бельгія) та Аніфа Амана (Малайзія), опублікованій у Financial Times.

"Наші країни звернулися до Ради безпеки ООН невідкладно заснувати Міжнародний кримінальний трибунал у відповідності з главою VII Статуту ООН з тим, щоб притягнути до суду винних у цьому злочині. Такий орган міг би забезпечити високий рівень прозорості, неупередженості та підзвітності", - наголошують вони.

"Він вершитиме правосуддя для сімей всіх жертв МН17. Це дозволить забезпечити широку міжнародну підтримку і максимізувати потенціал для міжнародного співробітництва", - переконані міністри.

"В майбутньому він зобов'язав би всі держави повною мірою співпрацювати з Міжнародним трибуналом і його органами", - йдеться в заяві.

"Створення трибуналу до висновків обох довгоочікуваних розслідувань (технічного та кримінального) може гарантувати, що він служитиме правосуддю у спосіб, який виходить за межі міжнародної чи внутрішньої політики", - вважають глави МЗС.

"Більш того, такий підхід відповідає міжнародній практиці. Усі інші спеціальні кримінальні суди і трибунали були створені ще до завершення відповідних кримінальних розслідувань",  - підкреслюють вони.

Як відомо, у катастрофі МН17 загинули 298 пасажирів і членів екіпажу з 10 країн. Переважна більшість з них - 194 пасажири - були громадянами Нідерландів.

Раніше президент України Петро Порошенко та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте домовилися вживати усіх необхідних заходів для заснування міжнародного кримінального трибуналу з метою притягнення до відповідальності винних у злочинах, пов'язаних зі збиттям літака.

Водночас Росія виступає проти міжнародного трибуналу у справі рейсу MH17.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.