Росія хоче надіслати війська для боротьби з ІДІЛ під егідою ООН - ЗМІ

Понеділок, 14 вересня 2015, 10:01

Загроза ісламського фундаменталізму, з якою зіткнулись країни Центральної Азії, буде однією з ключових тем саміту Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) в Душанбе, який пройде 14-15 вересня.

Про це пише російське видання "Комерсант".

Фактично очолюваний Росією військово-політичний блок (до якого також входять Вірменія, Білорусія, Казахстан, Киргизія і Таджикистан) може прийняти рішення про введення обмеженого "миротворчого" контингенту в регіони, що не входять у сферу безпосереднього впливу ОДКБ.

Бойовики "Ісламської держави", які захопили великі області в Сирії та Іраку і активно вербують прихильників в Афганістані, вже проникають і до Таджикистану.

Довгий (близько 1350 км) і погано контрольований таджицько-афганський кордон і раніше викликав побоювання: з афганського боку деякі прилеглі території повністю контролюються талібами. Зараз же найрадикальніші таліби приєднуються до "Ісламської держави", створюючи загрозу для всієї Центральної Азії.

Співрозмовники видання в ОДКБ не виключають, що сили організації (а в неї є і миротворчий контингент) могли б бути задіяні в боротьбі з "Ісламською державою" і за межами території блоку - якби вдалося сформувати широку міжнародну коаліцію під егідою ООН.

Але формування такої коаліції - за яку активно виступає Росія - ускладнюється категоричним небажанням США і низки країн регіону взаємодіяти з режимом президента Сирії Башара Асада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: