Протести у Молдові: наметове містечко росте, влада вирішує, як відповісти

Вівторок, 8 вересня 2015, 08:15

На центральній площі Кишинева триває акція протесту, організована громадянською платформою "Гідність і правда".

Кількість наметів, встановлених протестувальниками перед будівлею уряду, постійно зростає. Зараз їх близько сотні, повідомляє Newsmaker.

Вночі активісти провели мітинг перед будівлею уряду Молдови. Зібралося кілька тисяч людей з різних районів країни.

Представники платформи повідомили про створення Ради Великого національного зібрання, яка домагатиметься виконання владою вимог мітингувальників, і розподілили функції серед лідерів протесту.

Протестувальники налагоджують побут у наметовому містечку. Там встановлена польова кухня. Продукти були придбані на зібрані вчора прямо на площі гроші. Їжу в містечко також приносять місцеві мешканці.

Крім їжі та води на площу підвозять стільці та столи, які встановлюються біля намету, де розмістилася їдальня. З динаміків лунають пісні.

За інформацією pad.md, 7 вересня на нараді у президента Ніколає Тімофті обговорювалося рішення про те, як влада відповість на вимоги учасників акції протесту.

"Ми готові до зустрічі з протестувальниками. Чекатимемо їх там, де вважатимемо за потрібне, точно не на площі. Вони ж вважають нас урядом у відставці", - сказав прем'єр Молдови.

Результати зустрічі наразі невідомі.

Нагадаємо, в центрі Кишинева 6 вересня почалася багатотисячна акція проти уряду, який, на думку організаторів, несе відповідальність за соціально-економічну кризу в країні.

Організатори, які вимагають створення уряду народної довіри, відставки президента і дострокових парламентських виборів, заявляють, що акція може стати безстроковою.

В будинку уряду Молдови відбулася зустріч прем’єра Валеріу Стрельця з учасниками акції. Глава уряду погодився на те, щоб акція мала постійний характер, однак попросив триматись в рамках закону.

Водночас під генпрокуратурою Молдови сталися сутички поліції і руху "Антифа", кількох осіб затримали. Під будівлею розпочалося встановлення наметового табору.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.