Військова кампанія проти ІДІЛ у національних інтересах Британії - Кемерон

Четвер, 26 листопада 2015, 13:37

Військова операція в Сирії проти "Ісламської держави" – це питання національних інтересів Великої Британії.

Про це заявив прем’єр-міністр Девід Кемерон, представляючи у Палаті громад план повітряної кампанії проти ІДІЛ у Сирії.

"Я не сумніваюся - це в наших національних інтересах діяти, щоб зупинити їх, і зупинити їх означає вдатися до дій в Сирії, наприклад, в місті Ракка, де знаходиться їхня штаб-квартира", - сказав Кемерон.

За словам Кемерона, Британія перебуває у "верхньому ешелоні" країн, на які націлена ІДІЛ, і він застерігає від бездіяльності.

"Ми повинні запитати себе, чи ризик бездіяльності більше, ніж ризик діяльності... вся інформація, яку я отримав, каже – так. Ми повинні вдарити цих терористів у серце просто зараз", - сказав він.

Прем'єр наполягає, що Британія не "наївна" щодо проведення військових дій, і обіцяє врахувати уроки кампанії в Іраку.

Він зазначив, що удари з повітря самі по собі не будуть ефективні і мають відбуватися в координації з надійними сухопутними військами.

"Хоча ситуація на місцях складна, за нашою оцінкою, налічується близько 70 тисяч бійців сирійської опозиції на місцях, які не належать до екстремістських угруповань. Ми не маємо наміру розгортати британські сухопутні війська у Сирії", - підкреслив прем’єр.

Кемерон відзначив, що є плани щодо перехоплення контрабандистів, які поставляють зброю терористам, і застосування санкцій проти людей, які торгують з ІДІЛ.

Але, за його словами, терористи здатні генерувати дохід за допомогою контролю своєї території – цьому можна протиставити тільки усунення їх від контролю.

Як відомо, британський парламент у вересні 2014 року санкціонував лише бомбардування позицій ІДІЛ в Іраку. Голосування щодо авіаударів може відбутися вже наступного тижня. Наразі опозиція виступає проти цього рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.