Боснія та Герцеговина до кінця січня подасть заявку на вступ до ЄС

Середа, 13 січня 2016, 14:34

Боснія та Герцеговина до кінця січня має намір подати офіційну заявку на вступ до Євросоюзу.

Про це заявив міністр закордонних справ Боснії та Герцеговини Ігор Црнадак в інтерв’ю Financial Times.

"Ми намагаємося досягти цього якомога швидше. З Брюсселя, а також з Лондона тим не менш надходять повідомлення про те, що набагато більш важливо мати повну і обґрунтовану заявку, яка може бути одразу прийнята, а не гнатися за швидкістю, втрачаючи якість.

Ми намагатимуся досягти обох цілей", - сказав міністр.

За його словами, Боснія та Герцеговина сподівається отримати статус країни-кандидата на членство протягом 12-18 місяців з часу подачі заявки. Водночас, зазначив Црнадак, країна усвідомлює, що переговори щодо членства можуть розтягнутися на роки.

Як зазначає Financial Times, Єврокомісія дала зрозуміти, що перед подачею заявки на членство хоче прогресу з боку Боснії у конкретних областях. Зокрема, йдеться про просування реформ, створення "координаційного механізму" для вирішення у Боснії питань, що стосуються ЄС і врегулювання питань Угоди про асоціацію, яких вимагає Хорватія, що вступила в ЄС в 2013 році.

Про плани Боснії подати найближчим часом заявку на вступ до ЄС стало відомо у грудні.

Багато оглядачів вважають, що країна – політично і етнічно децентралізована, економічно нерозвинена – не вступить у ЄС раніше 2025 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.