Чорногорія та Боснія і Герцеговина підписали договір про державний кордон

Середа, 26 серпня 2015, 15:48

Представники Чорногорії та Боснії і Герцеговини (БіГ) підписали у Відні договір про державний кордон між країнами.

Про це повідомляє портал N1.

Як зазначається, це перший документ такого типу, підписаний країнами колишньої Югославії.

Угоду підписали міністр внутрішніх справ Чорногорії Рашко Коньєвич і глава МЗС Боснії і Герцеговини Ігор Црнадак. На церемонії були присутні чорногорський президент Філіп Вуянович, голова президії Боснії і Герцеговини Драган Чович і президент Австрії Хайнц Фішер.

Документ на практиці вирішує питання державного кордону між БіГ та Чорногорією. Крім того, документ є посланням іншим країнам – питання державного кордону з Хорватією та Сербією лишається для БіГ не вирішеним.

"Ми шлемо чіткий меседж, що поодинці проблему кордону вирішити неможливо. Потрібно усунути проблеми комунікації між нами" - сказав Драган Чович.

"Без міжнародного посередництва, доброї волі і добросусідських відносин не може йтися про повагу до суверенітету і територіальної цілісності країн", - зазначив Філіп Вуянович.

Питання приналежності території площею близько 70 квадратних кілометрів стало активно обговорюватися з 2006 року, коли Чорногорія вийшла з Державного союзу Сербії і Чорногорії.

Місцевість Суторіна з виходом до відкритого моря в Чорногорії, за твердженням істориків, століттями до 1947 року була частиною БіГ. Неформальним договором партійних функціонерів тодішньої Югославії був проведений розмін територій, в результаті чого Суторіна відійшла Чорногорії.

При цьому необхідного визначення кордону по кадастру так і не було зроблено, що дозволило Боснії та Герцеговині, яка проголосила незалежність у 1992 році, претендувати на цю область.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.