ЄС просить схвалити без змін два "безвізових закони" та знову критикує закон про прокуратуру

оновлено
Середа, 17 лютого 2016, 11:17

Посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський нагадав на необхідності прийняти в другому читанні "безвізові законопроекти" №4054 та №4056 та вкотре наголосив на необхідності внести зміни до закону "Про прокуратуру".

Про це йдеться в заяві, розміщеній на сторінці Представництва ЄС в Україні у Facebook.

"Я вітаю прийняття в першому читанні законів з питань повернення активів та управління (4056) і  арешту активів та спецконфіскації (4054). Обидва закони відповідають стандартам ЄС і я з нетерпінням чекаю, коли вони будуть проголосовані у другому читанні у нинішній редакції", - відзначив він.

Водночас, за словами Томбінського, прийнятий у вівторок закон "Про прокуратуру" (№4055) надає занадто багато повноважень Генпрокурору у питані відхилення кандидатів на спецпрокурора антикорупційної прокуратури.

"Проект закону "Про прокуратуру" (4055), як і раніше, містить занадто багато повноважень прокурора  в питанні відхилення кандидатів на спеціалізованого прокурора по боротьбі з корупцією, які висуваються незалежною відбірковою комісією. Нові поправки повинні вирішити цю проблему в цілях забезпечення повної незалежності спеціалізованого антикорупційного прокурора", - наголосив Посол ЄС.

Томбінський також розкритикував прийнятий закон "Про електронні декларації" (№3755), який "не відповідає антикорупційним зобов'язанням, прийнятим українським керівництвом".

"Негайні дії повинні бути зроблені для того, щоб встановити ефективну систему контролю декларацій щодо активів і забезпечити, щоб Національне Агентство з питань запобігання корупції мало можливість виконувати свою місію щодо запобігання та викриття корупції", - підкреслив Томбінський.

Нагадаємо, у вівторок парламент ухвалив за основу обидва "безвізових законопроекти", які рекомендував до ухвалення Європейський Cоюз – зміни до законів про арешт та спецконфіскацію (№4054), а також про виявлення, розшук та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (№4056).

Верховна Рада також прийняла за основу законопроект №4055, який також входить до "безвізового пакету". Водночас, "Європейська правда" повідомляла, що Євросоюз виступив проти цієї редакції законопроекту, зазначивши, що поправки Порошенка руйнують незалежність антикорупційної прокуратури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.