Нардеп Тарасюк пішов з посади голови групи дружби з Польщею

П'ятниця, 22 липня 2016, 18:36

Народний депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк склав із себе повноваження голови групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща на знак протесту проти рішення польського Сейму щодо визнання Волинської трагедії геноцидом.

Про це повідомляє прес-служба партії "Батьківщина".

Борис Тарасюк, коментуючи резолюцію Сейму, підкреслив, що вважає її "викривленою, політично і юридично некоректною оцінкою трагічної сторінки українсько-польської історії стосовно подій на Волині у 40-х роках минулого століття".

За словами політика, ця резолюція є спробою перекреслити напрацьований конструктив за останні 25 років у стосунках між державами.

"Це мій особистий протест проти … рішення польського парламенту, спрямованого на підрив стосунків між нашими країнами. На жаль, ми не бачимо готовності до співпраці … з подібною комісією польського Сейму. Більше того, на наші численні звернення до комісії, пропозиції щодо спільного врегулювання цього непростого питання ми не отримали жодної відповіді", – наголосив Борис Тарасюк.

За словами українського депутата, рішення Сейму може мати вкрай небезпечні наслідки для взаємин між країнами.

"Воюючи з минулим, польські націоналістичні політики, головним чином провладна партія "Право і справедливість", заклали вибухівку під стосунки між Україною і Польщею. За спекуляціями на почуттях поляків … стоять приховані територіальні зазіхання політиків, викривлення української історії і приниження тисяч українців, які загинули під час цієї різні", – резюмував Тарасюк.

Раніше повідомлялося, що комітет Верховної Ради України у закордонних справах висловив глибоку стурбованість ухваленням Сенатом і Сеймом Польщі постанов щодо визнання Волинської трагедії геноцидом.

Нагадаємо, Сейм Польщі проголосував за резолюцію "Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА".

Основою резолюції став проект правлячої партії "Право і справедливість". Після прийняття поправок проект наголошує, що злочин мав місце у 194-1945 роках.

В тексті резолюції йдеться про те, що від геноциду на Волині у 1943-45 рр. загинули понад 100 тис. поляків.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця вже назвав ухвалену резолюцію політичною, а не історичною оцінкою трагедії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: