Дещиця: Рішення Сейму про геноцид - політична, а не історична оцінка

П'ятниця, 22 липня 2016, 13:13

Посол України в Польщі Андрій Дещиця, коментуючи ухвалену резолюцію польського Сейму щодо визнання Волинської трагедії геноцидом, відзначив, що польські депутати обрали політичну оцінку трагічних подій 1943-1945 рр.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Надзвичайно прикро, що частина польських політиків, приймаючи постанову про вшанування жертв Волині, так і не врахувала неодноразових звернень та пропозицій української сторони щодо спільної оцінки нашої спільної трагічної історії", – відзначив Дещиця.

На думку посла, при ухваленні резолюції польськими депутатами "перевагу було надано односторонній політичній оцінці подій, а не фаховим міжнародним чи хоча б українсько-польським експертним дослідженням та відповідним правовим висновкам того, що сталося".

Раніше повідомлялося, що Сейм Польщі проголосував за резолюцію "Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА".

Основою резолюції став проект правлячої партії "Право і справедливість". Після прийняття поправок проект наголошує, що злочин мав місце у 1943—1945 роках.

Парламент хоче віддати данину "громадянам Другої Речі Посполитої, по-звірячому вбитим українськими націоналістами".

Відзначимо, що тексті резолюції йдеться про те, що від геноциду на Волині у 1943-45 рр. загинули понад 100 тис. поляків.

Повністю роздуми посла України в Польщі читайте в публікації Нас чекає період взаємних звинувачень – реакція посла України на рішення Сейму щодо геноциду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.