Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом

П'ятниця, 22 липня 2016, 11:54

Сейм Польщі проголосував за резолюцію "Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА".

Про це повідомляє Telewizja republika.

За резолюцію проголосували 432 депутати, 0 – проти і 10 депутатів утрималися.

Резолюцію при цьому мали прийняти за принципом одностайності, але проти цього виступив депутат Єжи Мейштович з партії "Новочесна".

Слід зазначити, що з тексту резолюції викреслені слова про "братовбивчу боротьбу".

"Використання слова "братовбивство" означатиме, що ми ставимо знак рівності між тими, хто навмисно вбивав, і тими, хто намагався захистити себе" - сказав депутат правлячої партії "Право і справедливість" Даріуш Піонтковський.

Доповідач Міхал Дворчик заявив, що прийняття цієї резолюції не спрямоване проти українського народу, тому що Польща не застосовує колективну відповідальність.

"Прийняттям резолюції ми вказуємо на вбивць і їх злочини. Це не український народ, а кількадесят тисяч людей вчинили цей злочин" - сказав він.

Основою резолюції став проект правлячої партії "Право і справедливість". Після прийняття поправок проект наголошує, що злочин мав місце у 1943—1945 роках.

Парламент хоче віддати данину "громадянам Другої Речі Посполитої, по-звірячому вбитим українськими націоналістами".

У резолюції висловлюється солідарність з Україною, яка бореться з зовнішнім агресором за територіальну цілісність. Підкреслюється, що єдиною дорогою до істини є шлях до примирення.

Як повідомлялося, текст резолюції у вівторок, 19 липня, пройшов перше читання на парламентських комісіях зв’язку з поляками за кордоном та культури і засобів масової інформації.

Раніше повідомлялося, що Cенат Польщі закликав визнати Волинську трагедію геноцидом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.