РПР вимагає невідкладно видати атестат для повноцінного старту е-декларування

Вівторок, 16 серпня 2016, 13:47

Антикорупційна група "Реанімаційний пакет реформ" вимагає невідкладно видати атестат комплексу збирання та обробки електронних декларацій (КСЗІ) для повноцінного старту системи е-декларування та притягнути до відповідальності осіб, причетних до зриву запуску.

Про це йдеться в заяві експертів групи.

"Реанімаційний Пакет Реформ одностайно засуджує рішення про запуск системи електронного декларування у "тестовому" режимі, і вважає це рішення політичним, спрямованим на підрив цієї системи та нівелювання законодавчих норм щодо кримінальної та адміністративної відповідальності за декларування неправдивої інформації", - йдеться у заяві.

Відзначається також, що в цьому рішенні вбачається спроба обмежити діяльність Національного антикорупційного бюро, оскільки саме воно має розслідувати злочини декларування недостовірної інформації топ-посадовцями.

У заяві наголошується, що відсутні будь-які технічні перешкоди для швидкого перегляду попереднього рішення Держспецзв’язку і надання атестату відповідності системи.

"Псевдо-запуск системи у неповноцінному вигляді загрожує відмовою у наданні Україні чергових траншів кредиту МВФ на суму близько 3 млрд доларів лише цього року, 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги від Євросоюзу, 1 млрд доларів кредитних гарантій від США та 500 млн доларів від Світового банку на закупівлю імпортного газу цієї зими. Крім того, зрив повноцінного запуску системи електронного декларування загрожує відмовою в наданні безвізового режиму з боку Євросоюзу", - підкреслюють експерти.

Як повідомлялося, опівночі 15 липня сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування.

Водночас, як повідомляла Європейська правда, через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ в суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

У Євросоюзі заявили, що система електронних декларацій має отримати сертифікацію, адже це головна умова, за якої вона допоможе у боротьбі з корупцією.

Детальніше про ситуацію, що склалася - в статті "Хто зірвав електронне декларування статків: хронологія та документи"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.