В ЄС закликають до швидкої атестації системи е-декларування

Понеділок, 15 серпня 2016, 17:30

Система електронних декларацій має отримати сертифікацію, адже це головна умова, за якої вона допоможе у боротьбі з корупцією.

Про це йдеться у заяві Представництва ЄС в Україні.

"Ми дуже розчаровані і занепокоєні неповним запуском системи електронного декларування активів НАЗК минулої ночі без необхідної сертифікації. Електронна система повинна бути сертифікована з метою забезпечення кримінальної відповідальності за дачу неправдивих показань", - йдеться у заяві.

"Сертифікація – це найголовніша умова для роботи такої системи та сприяння боротьбі з корупцією, відповідно до зобов'язань України перед ЄС і міжнародним співтовариством. Із того, що нам відомо, немає ніяких істотних причин для відмови від сертифікації. Атестація повинна бути надана без зволікання", - підкреслили в представництві.

Як повідомлялося, опівночі сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування.

Водночас, як повідомляла Європейська правда, через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ в суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

У Євросоюзі вже заявили, що запуск системи електронного декларування з сертифікатом технічної безпеки є ключовою умовою.

Детальніше про ситуацію, що склалася - в статті "Хто зірвав електронне декларування статків: хронологія та документи"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.