"Єврооптимісти": система е-декларування досі не готова до використання за законом

Вівторок, 6 вересня 2016, 11:09

Депутати МФО "Єврооптимісти" наголошують на тому, що система е-декларування не готова до повноцінної роботи, і закликають уряд не допустити зриву електронного декларування.

Про це йдеться у заяві об’єднання, яка розміщення на його сторінці у Facebook.

"Як нам стало відомо, інформація про повну готовність та відповідність вимогам законодавства системи електронного декларування на сайті НАЗК не відповідає дійсності", – йдеться у заяві.

Депутати наголошують на тому, що навіть первинний огляд розділів та пунктів електронної декларації дає можливість побачити "розбіжності із затвердженими НАЗК технічними вимогами до системи".

Так, зокрема, станом на 14:00 5 вересня 2016 р. у системі відсутня передбачена законодавством можливість надання полям атрибутів: "Не застосовується", "Невідомо", "Член сім’ї не надав інформацію".

Також автори звернення привертають увагу до відсутності можливості надати інформацію про членство суб’єкта декларування в органі громадської організації, що суперечить закону "Про запобігання корупції".

Водночас "система дозволяє подати кілька декларацій за один і той самий звітний період". При цьому можливість завантажувати декларації у машиночитаному форматі відсутня.

У заяві перераховуються й інші технічні проблеми, наслідком чого "може стати уникнення відповідальності осіб за внесення недостовірної або неповної інформації в електронну декларацію".

У звʼязку з цим і "враховуючи суттєве суспільне значення даного питання… МФО "Єврооптимісти" вимагає від Уряду та НАЗК негайного звіту (07.09.16) перед профільним комітетом Верховної ради щодо стану впровадження електронного декларування, усунення невідповідностей окремих параметрів системи (бази) нормативним документам та повноцінного запуску системи".

Раніше повідомлялося, що система е-декларацій досі не запрацювала, попри обіцянки НАЗК.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.