База ВМФ РФ в сирійському Тартусі залишиться на 49 років – росЗМІ

Понеділок, 17 жовтня 2016, 17:02

Постійна база Військово-морського флоту РФ в сирійському Тартусі створюється майже на півстоліття.

Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на джерело в російському парламенті.

"Передбачається, що база в Тартусі створюється на 49 років", - сказав співрозмовник агентства, при цьому він не зміг відповісти, чи було вже підписано відповідну угоду між РФ і Сирією.

Співрозмовник звернув увагу на те, що угода по створенню безстрокової російської авіабази "Хмеймим", ратифіковану парламентом РФ в жовтні поточного року, було підписано в серпні 2015 року, і це трималося в секреті.

Тартус - друге за величиною портове місто в Сирії після Латакії. Військова база існує тут з 1971 року.

У Тартусі розташований єдиний за межами колишнього СРСР російський пункт матеріально‑технічного забезпечення ВМФ РФ, де можуть обслуговуватися російські бойові кораблі в Середземному морі.

На початку жовтня Росія перекинула до Сирії батарею зенітної ракетної системи С-300, яка буде прикривати російську базу в Тартусі.

Як відомо, російська військова операція в Сирії проводиться з 30 вересня 2015 року. Нещодавно Міноборони РФ заявило, що готує документи, що дозволяють створити в сирійському Тартусі постійну військово-морську базу.

Минулого тижня Рада Федерації РФ в середу ратифікувала російсько-сирійську угоду про безстрокове розміщення в Сирії на авіабазі Хмеймім авіагрупи Збройних сил РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.