У Польщі проходять багатотисячні акції до Дня незалежності

Фото
П'ятниця, 11 листопада 2016, 17:39

У Польщі з нагоди 98-ї річниці незалежності триває святкова хода.

Про це повідомляє Польське радіо.

Як і в попередні роки, багатотисячний натовп вигукує гасла: "Національна гордість" чи "Гордість".

Майже кожен з учасників має біло-червоні елементи або біло-червоні прапори, пов’язки чи значки. Дехто має розмальовані обличчя у біло-червоні барви.

 

Серед учасників видно також прапори і символи національних організацій.

Присутні теж прапори інших країн, адже тут є іноземні представники, у тому числі з національних і націоналістичних рухів. Зокрема з Хорватії й України. Побачивши синьо-жовті прапори, група вболівальників почала викрикувати антибандерівські гасла. Натомість більшість учасників перекричала їх польськими національними гаслами.

Організатори заявили, що в марші беруть участь 100 тисяч осіб.

Крім того, як повідомляє TVN 24, в п’ятницю вулицями Варшави пройшла хода Комітету оборони демократії. В ній взяли участь мешканці польської столиці і лідери опозиції. Ходу, зокрема, розпочав виступ колишнього президента Броніслава Коморовського.

 

Наразі правоохоронці не наводять чисельність цієї акції.

Також у цей час у польській столиці свої акції проводять націоналісти і антифашисти.

Зазначається, що в ході "За нашу і вашу свободу", організованій лівими та анархічними угрупованнями, беруть участь кілька сотень осіб. Вони тримають транспаранти з гаслами "Фашисти, геть з наших вулиць", "Покажемо язик націоналізму", "ПіС рекламує фашистів". Ходу охороняє велика кількість правоохоронців.

Хода націоналістів рушила у напряму Національного стадіону о 14.00 за місцевим часом. Організатори при цьому закликали уникати провокацій, хоча вже від самого початку в натовпі було чути звук петард і видно запалені фаєри. Крім польських національних прапорів, у натовпі можна було побачити угорські, словацькі і шведські.

 

Протягом останніх двох років святкування Дня незалежності у Польщі проходило без значних інцидентів. В той же час у 2013 році учасники Маршу незалежності напали на посольство Росії у Варшаві – диппредставництво закидали пляшками, камінням, петардами. В результаті тоді згорів пункт охорони посольства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.