Європарламент закликав посилити боротьбу з пропагандою РФ та джихадистів

Середа, 23 листопада 2016, 15:04

Євродепутати проголосували резолюцію щодо боротьби з антиєвропейською пропагандою з боку РФ та різноманітних терористичних організацій.

Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

Резолюція ухвалена 304 голосами "за", проти проголосували 179 депутатів, 208 утрималися.

Вона була проголосована після того, як в Європарламенті заслухали доповідь щодо впливу пропаганди РФ та ІДІЛ, яку представила екс-міністр закордонних справ Польщі Анна Фотига.

У резолюції відзначається, що пропагандистський тиск на ЄС з боку Росії та ісламістських терористичних груп зростає. Метою антиєвропейської пропаганди як уряду РФ, так і терористів є "спотворення істини, прагнення посіяти страх, спровокувати сумніви і розділити ЄС".

Для того, аби успішно протидіяти антиєвропейській пропаганді, депутати Європарламенту пропонують посилювати "стратегічні комунікації" всередині ЄС, більше інвестувати у підвищення обізнаності, освіти, онлайн та місцеві засоби масової інформації, журналістські розслідування та інформаційну грамотність.

У резолюції підкреслюється, що ЄС повинен протистояти кампанії дезінформації та пропаганди як міжнародних гравців на рівні держав, таких як Росія, так і недержавних суб'єктів міжнародних відносини, таких як ІДІЛ, "Аль-Каїда" та інші джихадистські терористичні групи.

Євродепутати попереджають, що Кремль посилив свою пропаганду проти ЄС після анексії Криму та початку гібридної війни на Донбасі. Вони зазначають, що "російська влада використовує широкий спектр засобів і інструментів, таких як аналітичні центри [...], багатомовні телеканали (наприклад, "Росія сьогодні"), псевдоінформаційні агентства і (наприклад, Супутник) [...], соціальні медіа та інтернет-тролів, щоб кинути виклик демократичним цінностям, розділити Європу, зібрати внутрішню підтримку і створити враження, що держави-сусіди ЄС на сході є "державами, що не відбулися" (так звані failed states)", – йдеться у прес-релізі інституції.

У резолюції підкреслюється, що "Кремль фінансує політичні партії та інші організації в ЄС" і засуджує "російську підтримку євро скептичних сил", таких, як ультраправі та популістські сили.

Депутати Європарламенту закликали держави-члени ЄС налагодити тіснішу співпрацю, щоб захистити суспільства від вербування до лав джихадистів та підвищити стійкість до радикалізації.

Євродепутати пропонують поширювати антиджихадистьку інформацію для протидії ІДІЛ, "в тому числі шляхом розширення прав і можливостей та підвищення наочності від авторитетних мусульманських проповідників".

У резолюції також закликають до поглиблення співпраці між ЄС і НАТО з питань стратегічних комунікацій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.