Лідер опозиції Молдови наполягає, що влада "вплинула" на результати виборів

Четвер, 15 грудня 2016, 16:36

За словами Майї Санду, лідера опозиційної партії "Дія і справедливість" (PAS), законодавчі лакуни дозволили владі "вплинути на результати виборів".

Про це повідомляє News Maker.

Майя Санду відзначила, що Конституційний суд при ухваленні рішення щодо визнання законним обрання проросійського політика Ігоря Додона вказав на "прогалини, неточності та неясності законодавства про вибори".

Саме ці законодавчі неясності, на думку Санду, дозволили владі "вплинути на результати виборів" і проігнорувати запит PAS, в якому були перераховані порушення та представлені докази.

"Суди (першої інстанції – ред.) відмовилися розглядати запит, стверджуючи, що вказані в ньому обставини і докази в компетенції КС. А Конституційний суд сказав, що також не може розглянути запит, так як в законодавстві говориться, що всі скарги по виборчим порушенням повинні спочатку розглянуті в судах нижчих інстанцій", – пояснила Санду.

Опозиційний політик підкреслила, що відмова КС і нижчих за рангом судів розглядати запит PAS, на думку Санду, призвів до того, що вона була позбавлена ефективного розгляду питання "законності чи фальсифікації результатів виборів".

Майя Санду стверджує, що якби Конституційний суд взяв до уваги докази порушень, представлені PAS, то число відданих за неї голосів збільшилося би більш ніж на 67 тис. (з такою перевагою переміг у другому турі виборів Ігор Додон – ред.).

Раніше повідомлялося, що перемога проросійського політика Ігоря Додона була затверджена рішенням Конституційного суду Молдови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.