Екс-президент Румунії: більшість молдован та румунів підтримують об'єднання

Неділя, 27 листопада 2016, 17:12

Екс-президент Румунії, лідер румунської партії "Народний рух" Траян Бесеску прибув 26 листопада до Кишинева в рамках агітаційної кампанії з виборів до парламенту Румунії.

Про це повідомляє NewsMaker.

Так, від час зустрічі з виборцями, Бесеску пообіцяв, що, ставши депутатом, зробить все можливе, щоб наблизити об'єднання Молдови з Румунією.

Колишній румунський президент додав, що однією з перших його ініціатив у парламенті буде створення міністерства об'єднання, що буде зобов’язане координувати роботу всіх державних установ у цьому напрямі.

Бесеску при цьому він наголосив, що об'єднання має відбутися політичним шляхом — "або через референдум, або через голосування в парламенті".

За словами Бесеску, об'єднання підтримують 48% молдавських громадян і 78% громадян Румунії. Звідки Він взяв ці дані, він не повідомив, але зазначив, що в Молдові, де раніше лише 3% громадян виступали за об'єднання з Румунією, зафіксований "великий прогрес".

Бесеску вважає, що цьому посприяло як збільшення місць в румунських вузах для молдавських студентів (до 5 тис.), так і спрощення умов отримання румунського громадянства для жителів Молдови.

Бесеску у цьому зв'язку пообіцяв, що зробить все для скасування зборів, що сплачуються при відновленні румунського громадянства: "Румунське громадянство було вкрадено у молдаван, тому неправильно, щоб вони платили за його відновлення".

Бесеску стверджує, що об'єднання принесе обом державам тільки користь: "І в Румунії ще є скептики, які виступають проти, заявляючи, що ми бідні і не потрібно об'єднувати дві злиднів. Але об'єднання тільки зміцнить країну. Після нього Румунія має шанс стати основним постачальником продовольства в Європі. Крім того, у зв'язку із збільшенням населення на 4 млн збільшиться кількість місць Румунії в Європарламенті. І до того ж Румунія продемонструє, що вона поважає свою історію".

Раніше повідомлялося, що колишній президент Румунії Траян Бесеску проголосував на виборах президента Молдови.

Зазначимо, вибори в Сенат і Палату депутатів Румунії відбудуться 11 грудня. Виборча кампанія розпочалася 11 листопада і завершиться 10 грудня.

Вибори депутатів і сенаторів відбуватимуться за партійними списками. За даними соцопитувань, партія "Народний рух" Траяна Бесеску входить в число фаворитів парламентських перегонів, якими є також Соціал-демократична та Націонал-ліберальна партія, Альянс лібералів і демократів і Демократичний союз румунських угорців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.