Уряд Польщі оскаржив у Європейському суді рішення ЄК по газопроводу OPAL

Понеділок, 19 грудня 2016, 11:09

Польський уряд оскаржив рішення Європейської комісії про допуск російського "Газпрому" до газопроводу OPAL у Європейському суді.

Про це повідомляє Польське радіо.

Йдеться про жовтневе рішення щодо нового виключення з правил газового ринку для газопроводу OPAL, що дозволить російському "Газпрому" використовувати 80% пропускних можливостей газопроводу.

Польща вважає, що рішення ЄК призводить до концентрації в одних руках джерел і засобів постачання газу, що "суперечить принципу диверсифікації джерел, шляхів постачання та управління ризиками перешкод або припинення поставок газу".

"На думку Польщі, така ситуація загрожує безпеці поставок газу в ЄС, зокрема, в регіоні Центральної Європи. Породжує серйозні ризики для безпеки поставок газу до Польщі через залежність від одного джерела поставок з Росії", – пояснила речниця польського МЗС Йоанна Вайда.

"У скарзі МЗС на рішення ЄК вказується на порушення принципів енергетичної безпеки і енергетичної солідарності", – додала прес-секретар.

Варто нагадати,  що на початку грудня компанія PGNiG висунула Європейської комісії 14 претензій через дозвіл, виданий "Газпрому", на збільшення до 2033 року пропускної здатності газопроводу OPAL з 50 до 80%.

Крім цього, польська PGNiG подала до Європейського суду позов проти Єврокомісії, який має бути розглянутий в терміновому порядку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.