Рішення ЄК про доступ "Газпрому" до OPAL підриває енергобезпеку ЄС - заява Дуди і Порошенка

П'ятниця, 2 грудня 2016, 14:54

Рішення Єврокомісії щодо газопроводу OPAL підриває стратегію енергетичної безпеки ЄС, створює загрозу для енергетичної безпеки країн Центральної та Східної Європи, які залежать від газопостачань з одного джерела, а також перешкоджатиме створенню ефективного Енергетичного союзу в Європі.

Про це йдеться у спільній заяві президентів України та Польщі, прийнятій у Варшаві 2 грудня.

"Україна та Республіка Польща були вражені рішенням Європейської комісії від 28 жовтня 2016 року, яке відкриває можливість для "Газпрому" збільшити обсяги поставок газу до Європи в обхід України. Зміст і процедура ухвалення цього рішення здатні порушити взаємні зобов’язання у рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства", - йдеться у заяві.

"Ми вважаємо, що рішення не відповідає правилам і принципам Енергетичного Співтовариства та суперечить досягненню фундаментальної мети організації – об’єднанню енергетично незалежної Європи. Воно підриває принцип, що міститься у Договорі про заснування Енергетичного Співтовариства, та правила конкуренції (Стаття 18)", - наголошується у документі.

В заяві також вказується, що рішення порушує положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також дух політичної асоціації та поглибленої і всеохоплюючої економічної інтеграції.

"Воно створює реальні ризики для безперервного постачання газу між Польщею і Україною та суттєвого переспрямування існуючих газопотоків між іншими країнами. Воно поглибить поляризацію дискусій на інші теми, оскільки заохочуватиме прихильників Росії у державах-членах та інституціях ЄС", - йдеться у документі.

Порошенко і Дуда відзначають, що це рішення зміцнить перевагу РФ і цим самим порушить конкуренцію.

"Це рішення також закладає підвалини для будівництва газопроводу "Північний потік-2", результатом чого може стати руйнування газотранспортної системи України, подальше порушення правил конкуренції та значне збільшення ціни на газ для споживачів", - йдеться в документі.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Єврокомісія дозволила "Газпрому" збільшити потужність прокачування газу по газопроводу OPAL, який об'єднує "Північний потік" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи.

Російському монополісту раніше були доступні тільки 50% потужності газопроводу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.