Рютте про видворення турецького міністра: візит загрожував громадській безпеці

Неділя, 12 березня 2017, 09:08

Влада Нідерландів вирішила видворити турецького міністра у справах сім'ї Фатму Бетуль Саян Каю, так як її візит загрожував громадській безпеці на тлі загострення голландсько-турецьких відносин.

Про це йдеться в заяві прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, текст якого розміщено на його сторінці в Facebook.

"Під час контактів з турецькими властями Нідерланди неодноразово давали зрозуміти, що не слід ставити під загрозу громадський порядок і безпеку в нашій країні. Зустріч приватного характеру в турецькому консульстві або посольстві стала неможливою із-за загрози масових заворушень", - заявив Рютте.

Він нагадав, що з міркувань безпеки Нідерланди раніше не дали дозволу на посадку літака турецького міністра закордонних справ Мевлюта Чавушоглу.

"Знайти розумне рішення виявилося неможливим. Словесна агресія турецької влади, яка спостерігалася сьогодні, це неприпустимо", - зазначив прем'єр.

Рютте підкреслив, що візит турецького міністра був безвідповідальним рішенням в контексті останніх подій.

"Перебуваючи в контакті з турецькими властями, знову було передано повідомлення, що її візит до Нідерландів небажаний. Нідерланди не вітають те, що турецькі міністри ведуть тут політичну кампанію. Тим не менш, вона вирішила приїхати", - йдеться в заяві.

Рютте стверджує, що після прибуття в Роттердам міністру запропонували різні варіанти, щоб виїхати. Також в консульстві її неодноразово просили повернутися.

"Прем'єр-міністр Рютте і міністр Кундерс провели консультації, в результаті яких міністра Каю відправили на виїзд з країни через кордон Німеччини. Нідерланди, як і раніше прихильні до діалогу з Туреччиною. Уряд підтримує контакти з голландськими місцевими органами влади", - наголошується в заяві.

Як повідомлялося, в субботу ввечері поліція Нідерландів перекрила підходи до турецького посольства.

Журналіст Роберт Бас опублікував відео суперечки міністра з поліцією. Як відомо, Віденська конвенція забороняє державам блокувати прохід громадян до консульства власної держави.

Варто зазначити, що міністр Кая в кожному разі не могла виступити на мітингу під посольством, куди вона початково прямувала, оскільки перед тим поліція із собаками розігнала мітингувальників.

Нагадаємо, в суботу Нідерланди заборонили чартерний рейс глави МЗС Туреччини, який мав намір провести агітацію для турків, що живуть у Роттердамі, напередодні конституційного референдума.

Президент Туреччини Ердоган через це назвав Нідерландців "фашистами", а в Гаазі обурилися "зухвалістю" турків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.