Саудівська Аравія припинила діалог з Катаром після телефонної розмови двох правителів

Субота, 9 вересня 2017, 10:06

Саудівська Аравія призупинила будь-який діалог з Катаром, звинувативши його в спотворюванні фактів після телефонної розмови між правителями двох країн з приводу врегулювання кризи в Перській затоці.

Про це повідомляє AFP.

ЗМІ обох країн повідомили, що катарський емір шейх Тамім бін Хамад аль-Тані провів телефонну розмову із саудівським принцем Мохаммедом бін Салманом і висловив зацікавленість в подальших переговорах.

Саудівська агенція SPA повідомила, що принц Салман "привітав це бажання", додавши, що "деталі будуть оголошені після того, як Саудівська Аравія узгодить позиції з ОАЕ, Бахрейном та Єгиптом".

Проте перспектива переговорів швидко зникла після того, як SPA згодом звинуватила державні ЗМІ Катару в неправильному розумінні того, що це Саудівська Аравія ініціювала діалог.

"Контакт був на прохання Катару та його прохання про діалог", - повідомила агенція із посиланням на міністра закордонних справ Саудівської Аравії.

"Катар не є серйозним у діалозі та продовжує свою попередню політику. Королівство Саудівська Аравія заявляє, що будь-який діалог з Катаром буде призупинено, він не виступить з чіткою публічною заявою, що пояснює його позицію", - заявив Ер-Ріяд.

Як відомо, Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати та Бахрейн у червні розірвали дипломатичні та економічні зв’язки з Катаром та звинуватили його у підтримці тероризму. Вони висунули список вимог Катару, що складається з 13 пунктів.

Від Катару вимагали розірвати дипломатичні зв’язки з Іраном, закрити військову базу Туреччини на своїй території та закрити телеканал "Аль-Джазіра".

Катар категорично відмовився виконувати будь-які вимоги, які порушують його суверенітет та міжнародне право.

Згодом, чотири арабські країни - ОАЕ, Саудівська Аравія, Бахрейн та Єгипет пішли на поступки та більше не наполягають на виконанні Дохою усіх 13 вимог з оприлюдненого раніше ультимативного списку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.