ЄС дав зрозуміти, що ніякої "особливої" торгівельної угоди з Британією не буде

Середа, 25 жовтня 2017, 10:01

Майбутні торговельні відносини Євросоюзу та Великої Британії, ймовірно, не будуть більш глибокими, ніж ті, що ЄС має з Канадою.

Про це повідомляє EUobserver.

Переговірник ЄС Мішель Барньє заявив, що будь-яка перехідна угода з Британією повинна зберігати юрисдикцію суду ЄС у Люксембурзі над країною.

Ця позиція суперечить баченню прем'єр-міністра Терези Мей, яка говорила про "нове, глибоке та особливе партнерство".

Барньє сказав, що ціна "жодної угоди" після Brexit буде набагато більшою для Британії, ніж для ЄС. Він також зазначив, що захист цілісності єдиного ринку ЄС для нього є більш важливим, ніж захист британського співробітництва.

"Як тільки Сполучене Королівство повідомляє нам, що хоче вийти з єдиного ринку та митного союзу, нам доведеться працювати над моделлю, яка буде ближче до угоди, підписаної з Канадою", - сказав Барньє.

"Ми не можемо уявити собі систему, яка включатиме переваги, якими користується Норвегія, з обмеженими, які має Канада", - додав він.

Нещодавно ЄС та Канада уклали широкомасштабний пакт про вільну торгівлю. Але ця угода значно вужча від можливостей єдиного ринку, якими користується Норвегія, що є членом так званого Європейського економічного простору.

Барньє зазначив, що переговори про торгівельну угоду "триватимуть кілька років" і "будуть пов'язані з ризиками, у тому числі у питанні її політичної ратифікації" в кожній із 27 країн ЄС.

Нагадаємо, британський міністр торгівлі Ліам Фокс заявив, що Лондон не блефує, коли каже що готовий до варіанту, за якого не буде взагалі ніякої угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: