Громадяни Молдови відправляють з-за кордону більше євро, ніж рублів

Вівторок, 7 листопада 2017, 17:24

Громадяни Молдови, які виїжджають на роботу за кордон, все частіше обирають Європейський Союз, а не Росію.

Про це пише Balkan Insight.

Доказом все частішого вибору на користь ЄС є той факт, що грошові перекази, відправлені заробітчанами до Молдови, дедалі частіше відбуваються в євро та доларах, а не в російських рублях.

За офіційними даними молдовської влади, протягом третього кварталу 2017 року громадяни Молдови відправили додому $154,11 млн, 135,99 млн євро і лише 27,13 млн російських рублів.

Близько 800 тисяч громадян Молдови зареєстровані як такі, що проживають та працюють за кордоном, але реальна кількість оцінюється в 1 млн осіб. Близько половини працюють зараз у ЄС, США та Канаді, тоді як решта працюють і живуть в Росії та Україні.

За даними Національного банку Молдови, потік грошових переказів слідує за політичними тенденціями. Відносини між Москвою та Кишиневом стали напруженими, після того як Молдова підписала Угоду про асоціацію з ЄС, Росія запровадила санкції проти Молдови та вислала тисячі незареєстрованих молдавських робітників.

Маючи принаймні мільйон робітників за кордоном із 3,5 мільйонів населення, Молдова має один з найвищих показників трудової еміграції в світі. На грошові перекази припадає приблизно чверть ВВП країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.