Клімкін розповів Сійярто, що втрачають закарпатські угорці через незнання української

Субота, 9 грудня 2017, 12:58

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що в Угорщині вже зрозуміли, в якій ситуації перебуває угорська меншина на Закарпатті.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "112 Україна", відповідаючи на запитання про нещодавню зустріч із главою МЗС Угорщини Петером Сійярто.

"З Петером Сійярто зустрічалися позавчора. Була дуже цікава зустріч. Те, що каже угорська сторона - воно за визначенням не відповідає дійсності. Угорців там вже не 150 тисяч. Вони залишають Закарпаття. Вони їдуть вчитися в Угорщину, а потім від'їжджають далі. Так хто втрачає? Втрачає Україна. Втрачає угорська громада і втрачає Угорщина. Коли молоді угорські бізнесмени нездатні заповнити податкову декларацію...", - розповів глава МЗС.

За словами Клімкіна у Косино на термальних водах самі угорці показали йому оголошення, про те, що потрібні люди, які знають українську та угорську.

"Угорці мають отримати всі шанси в державній службі, в політиці. Це вже зрозуміло і нашим угорським партнерам. Звичайно у них є нюанси у внутрішній політиці, але я впевнений, що ми домовимося. Угорська освіта залишається, але буде частка предметів українською. Кожен має опанувати українську і розуміти в якій країні він мешкає", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що у Відні Петер Сійярто повідомив в ОБСЄ про напружену ситуацію в Закарпатській області, де, за його словами, проживає 150 тисяч угорців.

Угорщина закликала ОБСЄ направити постійну місію в Закарпатську область, через "напруженість" в регіоні.

Нагадаємо, 8 грудня, Венеціанська комісія прийняла рішення щодо положень нового Закону України "Про освіту" стосовно викладання державною мовою, меншин та іншими мовами.

Детальніше читайте у статті на сайті ЄвроПравди: "Угорщина готується до поразки: що змінить рішення "Венеціанки" у мовному конфлікті".

Читайте також публікацію Висновок Венеціанської комісії щодо освітнього закону. Текст документа

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.