ЄС визначив свою позицію щодо перехідного періоду після Brexit

Понеділок, 29 січня 2018, 16:46

Рада ЄС схвалила позицію для обговорення з Лондоном перехідного періоду після Brexit, який триватиме до кінця грудня 2020 року.

Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Міністри надали Єврокомісії мандат почати переговори з Британією щодо умов перехідного періоду.

"Міністри ЄС надали Єврокомісії чіткий мандат щодо того, який тип перехідного періоду ми передбачаємо: всі правові акти ЄС мають застосовуватися у Великій Британії, а також відсутність участі Лондона в роботі інституцій ЄС та ухваленні рішень" - сказала глава МЗС Болгарії Єкатеріна Захарієва.

За її словами, 27 держав швидко ухвалили цю позицію і висловили сподівання, що угода з Лондоном щодо цього буде досягнута так само швидко.

Позиція ЄС передбачає, що перехідний період повинен бути "чітко визначений та чітко обмежений у часі" і закінчуватися 31 грудня 2020 року.

Головний переговірник ЄС Мішель Барньє може розпочати з переговори зі своїм британським колегою Девідом Девісом вже на цьому тижні, щоб завершити їх до березня і перейти до перемовин щодо майбутніх торгівельних відносин.

Втім позиція ЄС і визначені терміни викликали критику з боку британських депутатів, які підтримують Brexit, які заявили, що прем'єр-міністра Тереза Май залишає Британію "васальною державою" Брюсселя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.