Уряд створив Експортно-кредитне агентство

Середа, 7 лютого 2018, 12:46

Кабінет Міністрів України за ініціативи Мінекономрозвитку 7 лютого прийняв рішення про створення Експортно-кредитного агентства та затвердив його установчі документи.

Про це повідомляється на сайті Урядового порталу.

Агентство буде діяти у формі приватного акціонерного товариства (ПрАТ).

Відповідальним за виконання дій, пов’язаних зі здійсненням приватного розміщення акцій приватного акціонерного товариства визначається Мінекономрозвитку.

Кількість акцій у першому випуску становитиме 200 000 штук. Статутний капітал ЕКА становитиме 200 млн грн і забезпечуватиметься з коштів державного бюджету.

В рамках цього рішення уряд затвердив Статут ПрАТ "Експортно-кредитне агентство", положення про наглядову раду, про правління, про ревізійну комісію Агентства, порядок проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду члена наглядової ради ЕКА.

За словами першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва, Експортно-кредитне агентство сприятиме переходу України від сировинного експорту до експорту товарів і послуг з доданою вартістю.

Наталія Микольська, заступник міністра - торговий представник України зазначила, що прийняття документа є послідовним кроком для запуску системи державної підтримки та просування українських експортерів, а це, у свою чергу, - одним із ключових пріоритетів Мінекономрозвитку на поточний рік.

У своєму Facebook  торговий представник України назвала створення агентства "перемогою для українських ️експортерів". 

"Як тепер будемо рухатися далі? Очікуємо завершення юридичної частини створення ЕКА протягом найближчих 4-х місяців. Далі розпочнеться робота над запуском його продуктів та відбір відповідних спеціалістів. Також маємо напрацювати спільну узгоджену позицію з народними депутатами з ряду важливих питань. Мова йде про вдосконалення законодавства про функціонування ЕКА", - написала вона.

Повідомляється, що після запуску Експортно-кредитне агентство здійснюватиме страхування, перестрахування і надання гарантій за договорами, які забезпечують розвиток експорту.

Воно також братиме участь у виконанні програм часткової компенсації відсоткової ставки за експортним кредитом і надаватиме консультації експортерам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.