Держдеп США назвав неправдивою інформацію про заборону контактів з Польщею

оновлено
Середа, 7 березня 2018, 09:54

Державний департамент США стверджує, що інформація про запровадження у Білому домі заборони на двосторонні контакти з Польщею через закон про Інститут національної пам'яті є неправдивою.

Про це під час брифінгу заявила речниця Держдепу Хезер Науерт, повідомляє Onet.pl.

"Інформація про припинення співпраці стосовно безпеки або діалогу на високому рівні є просто неправдивою. Польща є нашим близьким союзником в рамках НАТО, нічого не змінилося. Однак це не означає, що ми згодні з ухваленим законом, і ми це чітко дали зрозуміти", - сказала вона.

Разом з тим, як наголошує Onet в іншій статті, речниця Держдепу спростувала інформацію, якої не було в оригінальній публікації. Зокрема, Науерт згадала про контакти на "високому рівні", в той час як в оригінальній публікації йшлося про контакти "найвищого рівня", а саме зустрічі прем'єра чи президента Польщі з президентом і віце-президентом США. так само в оригінальній публікації не йдеться про припизупинку військової співпраці.

У відповідь на питання про можливу зустріч президентів Польщі і США в рамках липневого саміту НАТО речниця Держдепу відповіла, що "до того часу ще багато чого може статися". Вона також заявила, що "не хоче спекулювати" у відповідь на питання про зустрічі на найвищому рівні до саміту НАТО.

В той же час Науерт визнала, що не говорила про Польщу з Весом Мітчеллом, який, згідно з оригінальною публікацією, повідомив польським дипломатам про блокування зустрічей на найвищому рівні.

"Але ми не відмовимося від зобов’язань щодо безпеки Польщі", - наголосила Науерт.

Нагадаємо, раніше польське видання Onet повідомило, що США ввели обмежувальні заходи проти польської влади через закон про Інститут національної пам’яті, через який Польща має суперечку з кількома державами, в тому числі з Ізраїлем та Україною.

Згідно з документами, які опинилися у розпорядженні Onet, президент Польщі Анджей Дуда та прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький не зможуть відвідати Білий дім і зустрітися з Дональдом Трампом та іншими американськими високопосадовцями, поки до закону не будуть внесені зміни.

В польському уряді заперечили інформацію про те, що США ввели обмежувальні заходи проти Варшави через закон про Інститут національної пам’яті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.