Меркель загрожує "прочухан" від Трампа через оборону і "Північний потік-2" – ЗМІ

П'ятниця, 27 квітня 2018, 11:49

Під час короткого робочого візиту до Вашингтона канцлерці Німеччини Ангелі Меркель загрожує "прочухан" від президента Трампа через суперечності у питаннях оборони і "Північного потоку-2".

Про це пише німецьке видання Spiegel.

Помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Весс Мітчелл кілька днів тому під час візиту до Німеччини повідомив, що спілкування обох лідерів буде зосереджене на двох ключових питаннях: збільшенні витрат на оборону Німеччини у відповідності до вимоги НАТО про 2% ВВП та можливій зупинці будівництва "Північного потоку-2".

Видання відзначає, що після відвідин американського дипломата у Берліні заговорили про неприховану загрозу. Якщо Німеччина не виявить розуміння з обох питань, Дональд Трамп може винести суперечку на публіку, скажімо, на пресс-конференції, і глибокі розбіжності між обома союзниками стануть явними для всіх.

Схоже, що Трамп починає втрачати терпіння через відмову Берліна підвищувати витрати на оборону. Німці отримали з Білого дому явне попередження від нового радника Трампа з нацбезпеки Джона Болтона, що це питання на зустрічі з Меркель буде дуже важливим для президента США.

Щоби під час візиту не розгорівся скандал, Меркель та її радники шукають спосіб вирішити делікатну справу. Очікується, що Меркель буде підкреслювати політичні та фінансові ресурси, які Німеччина вже вкладає або планує вкласти у країни Близького Сходу та Африки. Крім того, Меркель може роз'яснити Трампу плани зі збільшення оборонного бюджету для досягнення цільового показника у 2%, передбаченого в новій коаліційній угоді.

Потай німці наполягають на тому, що питання "Північного потоку-2" може бути не настільки важливим для Трампа, як переконують деякі його дипломати. Фактично, зупинка проекту трубопроводу і нові російські санкції пропагуються головним чином в Державному департаменті та Конгресі США. Трамп особисто часто стримано піднімав цю тему в минулому, відзначає видання.

Як повідомлялося, Ангела Меркель у п’ятницю зустрінеться у Вашингтоні з американським президентом Дональдом Трампом.

Головною темою переговорів стане проблема у трансатлантичній торгівлі та можливі негативні наслідки нових американських санкцій проти Росії для німецьких фірм, що мають комерційні зв'язки з російськими партнерами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.