В уряді чекають зміни риторики Будапешта щодо освітнього закону після виборів

П'ятниця, 6 квітня 2018, 12:58

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе очікує зміни риторики щодо мовної статті українського закону "Про освіту" з угорської сторони і угорської меншини в Україні після проведення виборів в Угорщині.

Про це вона сказала в ефірі "5 каналу", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Очікуємо проведення виборів і формування нового уряду Угорського. Я думаю, що принаймні трохи риторика зміниться", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

При цьому вона підкреслила, що Україна "готова до двостороннього діалогу, готова до консультацій з угорською меншиною в Україні".

"Ми бачимо, що навіть нібито спочатку демонструється готовність представників угорської меншини їхати на консультації до Міністерства освіти і науки в Україні, і в останній момент чуємо про скасування такої готовності до участі, і тепер уже прийшло буквально днями лист в МОН від представників угорської меншини, мовляв, ми не будемо брати участі в консультаціях, поки не буде рішення Конституційного суду України з цієї статті. Тобто це все час перебування приводів, а не пошук рішення, приводів ускладнити ситуацію", - розповіла віце-прем'єр.

Вона також заявила про наміри і далі відстоювати мовну норму в освітньому законі.

"Хоч ми і не робимо різких заяв, ми дуже чітко захищаємо свій освітній закон, своє право реалізовувати його таким чином, що відповідає національним, державним інтересам України", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.