Словаччина поскаржилася через українських працівників, які прибувають з Польщі

П'ятниця, 11 травня 2018, 12:35

Сумнівна практика делегування польськими компаніями громадян третіх кран, здебільшого України, на тимчасову роботу в Словаччину набирає обороти.

Про це заявив генеральний директор Національної інспекції праці Словацької Республіки Кароль Габіна, передає "Польське радіо".

"Така практика є сумнівною і має контролюватися", – сказав він.

Габіна зазначив, що найбільшою проблемою для Словаччини у питанні трудової міграції є незаконні працівники з Сербії та України.

За даними Національного інспекції праці Словаччини, одна п’ята усіх осіб, котрі приїжджають з території Польщі і незаконно працюють у Словаччині, це громадяни України.

Польський головний інспектор праці Вєслав Лищек заявив, що безпосереднє сусідство Польщі та Словаччини і відкритий ринок праці призвели до того, що інспекції мусять координувати свою роботу у справі делегованих працівників та перевірки законності працевлаштування.

Сейм Польщі ухвалив законопроект про популяризацію працевлаштування та установ ринку праці, яким передбачено нові правила прийняття іноземців на роботу. Як наголосили автори змін до закону про іноземців, найближчим часом у Польщі бракуватиме робочих рук через трудову міграцію поляків після вступу Польщі в ЄС у 2004 році.  

У зв’язку із загрозою дефіциту робочої сили для економічного зростання, уряд Словаччини також вирішив значно лібералізувати умови працевлаштування для працівників з-за меж Європейського Союзу.

За даними ЗМІ, пільги використає у першу чергу автомобільна промисловість. Згідно з новими правилами, від початку травня словацькі компанії можуть також без офіційного дозволу проводити у своїх виробничих закладах вишколи для людей з так званих третіх держав. Управління праці мають 6 днів для того, аби вирішити, чи ці особи можуть продовжувати працювати в Словаччині. Рішення будуть позитивними у випадках, якщо фірма працює в повіті, де рівень безробіття менший 5%, а найняті іноземці представляють дефіцитні професії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: